Podręcznik opracowano na podstawie bloku tematycznego 'Podstawy przetwórstwa żywności' zawartego w dokumentacji programu MENiS dla liceum profilowanego - profil rolniczo-spożywczy (nr dopuszczenia: LP-RS/MENiS/2002.04.30).
W podręczniku ujęto treści dotyczące modułu: 3 - 'Utrwalanie żywności' i 4 - 'Badanie surowców i produktów'. Treści modułu 3 obejmują m.in.: cele i metody utrwalania żywności, utrwalanie żywności za pomocą niskich temperatur, termiczne niszczenie drobnoustrojów, sterylizacja żywności, utrwalanie, zagęszczanie, suszenie żywności.
W module 4 zostały przedstawione następujące tematy: laboratorium oceny żywności, pobieranie prób, ocena organoleptyczna, podstawowe oznaczenia stosowane w laboratorium oceny żywności. Treści podręcznika uzupełniają liczne definicje, schematy, wykresy, tabele oraz tematyka do przemyślenia i wykonania.
- Wydawnictwo: eMPi2
- Kod:
- Rok wydania: 2003
- Język: Polski
- Oprawa: Broszura
- Liczba stron: 92
- Kategoria: Reportaż
- Szerokość opakowania: 16.5 cm
- Wysokość opakowania: 23.5 cm
- Waga: 158 g
Recenzja