Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii (czeski)
Popis produktu
Ta podręcznik jest przeznaczony dla kierunków kształcenia kucharz, kelner i gastronomia w średnich szkołach zawodowych. Ma na celu wykształcenie uczniom praktycznych umiejętności językowych potrzebnych w kontaktach z gościem oraz zapoznanie ich z podstawami niemieckiej gramatyki.
Zawiera: 27 lekcji zwięzły przegląd gramatyczny przykłady kart dań zwroty stosowane w kontakcie z gościem alfabetyczny spis terminów specjalistycznych klucz do ćwiczeń słownik niemiecko-czeski.
Sprawdzonym punktem wyjścia każdej lekcji są krótkie teksty - dialogi, ale także teksty opisowe czy opowiadania. Zawierają modelowe sytuacje z praktyki kelnera (przyjęcie gościa, oferta, zamówienie, rozliczenie, pytania gości o zakwaterowanie, zabytki miasta i okolicy, pogodę itp.). Następnie znajduje się słowniczek, po którym następuje część „Poszerzamy zasób słownictwa“. Część gramatyki zawiera dość obszerne ćwiczenia treningowe po wyjaśnieniu każdego zagadnienia. Część ćwiczeń obejmuje ćwiczenia kompleksowe, podsumowujące, ukierunkowane na ćwiczenie wymowy, zjawisk gramatycznych w ich połączeniu, słuchania oraz czytania. Przeważają ćwiczenia zabawne i angażujące, podczas których uczniowie uzupełniają, łączą i samodzielnie formułują wypowiedzi. Systematyczna uwaga jest poświęcona pracy w parach, aby wszyscy uczniowie byli jednocześnie zaangażowani w rozwiązywanie zadań. Oferta ćwiczeń jest bardzo różnorodna i obszerna, dzięki czemu nauczyciel może wybierać w zależności od czasu i poziomu kursu. Zalecamy zwrócić uwagę w każdym przypadku na końcowe „Pytania kontrolne“. Warto je, podobnie jak ćwiczenia „Pytajcie się i odpowiadajcie nawzajem“, najpierw omówić w parach, a następnie dla sprawdzenia i utrwalenia słownictwa na forum klasy.
Ćwiczenie „Posłuchaj.“ sprawdza rozumienie i ćwiczy zasób słownictwa. Pliki MP3 można pobrać ze strony internetowej wydawnictwa na stronie poświęconej temu tytułowi. Wiele tekstów rozwija kompetencję interkulturową - informuje o zwyczajach żywieniowych, kuchni oraz innych realiach krajów niemieckojęzycznych i Republiki Czeskiej.
W zgodzie z wymaganiami egzaminów końcowych zwraca się szczególną uwagę na opis potraw oraz technologiczne procedury ich przygotowania. Ze względu na potrzeby praktyki - rozumienie wypowiedzi zagranicznego gościa i reagowanie na jego życzenia - w każdej lekcji systematycznie ćwiczone są dwa zjawiska fonetyczne sprawiające szczególne trudności mówiącym po czesku. Ćwiczenia te są również częścią audio dołączonego do książki i warto naśladować wymowę native speakerów.
W 1. roku zalecamy omówienie 10 lekcji, w 2. roku 9 i w 3. roku 8 lekcji.
Podręcznik jest prowadzony w duchu zainteresowania uczniów ciekawymi tekstami, aktywizowania ich pracą w parach oraz uprzyjemniania nauki języka niemieckiego za pomocą zabawnych ćwiczeń.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje wydawcy
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl