Zioła. To hasło przywołuje natychmiast skojarzenie z letnią łąką oszałamiają aromatem roślin, barwnym korowodem motyli, pszczół i innych przedstawicieli pracowitego owadziego narodku. A tymczasem Wielka Encyklopedia Oxford wyprowadza nas z tego sielskiego obrazka, ustalając precyzyjnie kryteria: zioło, potocznie nazwa roślin zielarskich, które podane człowiekowi lub zwierzęciu, mają widoczny wpływ na stan organizmu. Określenie używane także w odniesieniu do surowców zielarskich i mieszanek ziołowych, służących do jednorazowego zaparzania. Tak więc do ziół zaliczamy także: jednoroczne i dwuletnie rośliny zielne, drzewa, krzewy, byliny, warzywa i niektóre grzyby. Mówiąc krótko, zioła, to wszystko, co rośnie, a co nas nie osłabi, lecz wzmocni.
Encyklopedia zawiera informacje o najcenniejszych ziołach rosnących na terenach Polski, ich właściwościach leczniczych, przetwarzaniu, konserwacji, zastosowaniu w ziołolecznictwie, w kuchni i innych dziedzinach codziennego życia.
- Wydawnictwo: Dragon
- Kod:
- Rok wydania: 2014
- Język: Polski
- Oprawa: Oprawa twarda wypełniona gąbką
- Liczba stron: 192
- Kategoria: Encyklopedia
- Szerokość opakowania: 16.5 cm
- Wysokość opakowania: 24 cm
- Waga: 696 g
Recenzja