Fairobchod Bio sušená třtinová šťáva panela z Paraguaye, 1500 g
Popis produktu
Suszony sok trzcinowy panela, zwany także rapadurą, to w rzeczywistości naturalny cukier trzcinowy, otrzymywany w kilku etapach przez odparowanie wody z soku, który wypływa podczas miażdżenia i tłoczenia trzciny cukrowej, w tym przypadku uprawianej ekologicznie. Nazywa się go guarapo lub guarapa. Podobnie jak niekrystalizowany cukier trzcinowy z naszej oferty, powstała masa nie przechodzi krystalizacji, lecz jest przelewana, miażdżona i przesiewana przez sita. Dzięki temu uzyskuje delikatną konsystencję, składającą się raczej z drobnych bryłek niż kryształków.
Dzięki naturalnie wysokiej zawartości melasy bio panela jest produktem bardziej wartościowym od strony odżywczej niż cukier trzcinowy. Głównym składnikiem pozostaje sacharoza (75-85% masy), w mniejszym stopniu glukoza i fruktoza. Wśród witamin przeważa witamina A, niektóre witaminy z grupy B oraz witaminy C, D i E. Z minerałów występują przede wszystkim wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez, miedź, cynk i mangan.
Panela ma karmelowy kolor oraz niepowtarzalny smak melasy z delikatnymi słodowymi nutami, przypominający miód pszczeli. W kuchni często używana jest do pieczenia, ale także do deserów bez pieczenia, nadzień i na kasze czy naleśniki. Jest ceniona i chętnie dodawana do różnych napojów, soków, herbat, dżemów, ciastek, deserów itp. Miłośnicy kawy zauważyli, że łyżeczka paneli natychmiast rozpuszcza się w kawie i podkreśla jej smak oraz aromat. Nie przytłacza go jak zwykły cukier, lecz go rozwija. Jest świetnym źródłem energii przy przemęczeniu i wysiłku. Można też spotkać informację, że panela, podobnie jak miód, ma działanie łagodzące przy przeziębieniu i wspomaga odkrztuszanie.
Fair trade bio trzcinowy sok panela od spółdzielni Manduvirá z Paragwaju
Arroyos y Esteros (po hiszpańsku "potoki i bagna") to odległy region w Paragwaju, gdzie mieszka około 1750 członków małej spółdzielni rolniczej Manduvirá. Już od 1996 roku uprawiają warzywa i trzcinę cukrową zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, a od 2004 roku produkują cukier trzcinowy we własnym młynie.
Są szczególnie dumni z własnego przetwórstwa, ponieważ w Paragwaju funkcjonuje monopolistyczna sieć fabryk, a prowadzenie własnego młyna jest równoznaczne z małą rewoltą. W Paragwaju powszechne jest bycie ubogim plantatorem trzciny cukrowej zależnym od obcego młyna.
Jak mówi Natalia Nequi, menedżerka z Manduvirá: "Fair trade otwiera rolnikom wielkie możliwości. Dzięki nowym technologiom udało nam się znacząco poprawić jakość życia. Widzieć gotowy produkt to coś wyjątkowego! Warto było ciężko nad tym pracować. "Valió la pena!" "Warto było!"" Skład: bio suszony sok z trzciny cukrowej (100%). Bez glutenu, odpowiednie dla wegan.
Wartość energetyczna: 1609 kJ/384 kcal
Tłuszcze: 0,2 g
z tego kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 94 g
z tego cukry: 90 g
Białko: 1,3 g
Sól: 0,41 g
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl