Etiketa stolování - O dobrých mravech a gastronomii (czeski)
Warianty produktu

Popis produktu
Książka „Etykieta przy stole” Ladislava Špačka jest obszernym i szczegółowym poradnikiem etykiety przy stole. Skupia się na praktycznych zagadnieniach dotyczących każdego z nas. Zapoznaje czytelnika z zachowaniem przy stole, podaje wskazówki, jak prawidłowo nakryć do stołu i jak rozsadzać gości. Wyjaśnia, jak jeść potrawy codzienne i egzotyczne, dlaczego powinniśmy trzymać sztućce właściwie, jak obchodzić się z serwetką, kieliszkami i innym nakryciem. Rzetelnie prowadzi nas przez zasady zachowania w restauracji i na bankiecie, a dużą uwagę poświęca także domowemu stołowaniu, tak ważnemu, byśmy stali się właściwym wzorem dla naszych dzieci. Interesująco konfrontuje współczesne pojmowanie etykiety przy stole z zasadami, które sto lat temu ustanowił legendarny Jiří Guth-Jarkovský. „Etykieta przy stole” ma szerokie zastosowanie w gastronomii. Zapoznaje nas z wielkimi postaciami kuchni francuskiej i z dziejami stołowania, poświęca uwagę rozwojowi gastronomii i znanym kuchniom, które obecnie królują na świecie. Jako dodatek książka przedstawia dziesięć najważniejszych osobistości naszego świata gastronomii (Zdeněk Pohlreich, Jiří Štift, David Šašek, Radek Kašpárek, Jan Kracík, Flemming Laugesen, Roman Paulus, Jan Punčochář, Oldřich Sahajdák, Sylvio Spohr, Otakar Žoudlík), które podzieliły się przepisami na swoje najsłynniejsze potrawy. Graficzne i artystyczne opracowanie wynosi książkę do rangi publikacji upominkowych z praktyczną treścią. Jest przydatna dla każdego, kto chce nakrywać do stołu zgodnie z zasadami savoir-vivre.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje wydawcy
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl